برای بسیاری از کشاورزان سوال هست که در زمستان چه کودی بدهیم؟
با توجه به شرایط آبی و خاکی مناطق پسته کاری دادن کود حیوانی پوسیده آن هم بصورت چال کودهای کم عمق حداکثر چهل سانتی متر میتواند به بهبود ساختار خاک کمک کند و قابل توصیه است. کود مرغی بدلیل ماهیت قلیایی و دارا بودن عناصر معدنی را میتوان آخر زمستان داد با دو تا شرط مهم ۱- فقط در خاکهای که سبک با زهکش خوب ( کود مرغ باعث شور شدن خاک های سنگین میشود و خاک را از بین خواهد برد). ۲- کود مرغ با خاک رو به عمق بیست سانت مخلوط شود و آبیاری شود تامواد غذایی کود در دسترس ریشه قرار گیرد.
چاله کود کردن کود مرغ در کوتاه مدت یک منطقه بسیار شور را در خاک ایجاد خواهد کرد که باعث از بین رفتن ریشه خواهد شد.
استفاده از کود کلسیم فقط برای ابشویی بهتر خاک موثر است وگرنه کلسیم در هوای سرد زمستان و همچنین رشد پایین ریشه ها جذب نخواهد شد همچنین توصیه میشود از کودهای کلسیمی که فاقد املاح نمکی هست استفاده شود مانند کلسیم الی یا ترکیب کلسیم با اسیدها های الی.
استفاده از گچ آن هم براساس نیاز گیاه میتواند تاثیر بسیار خوبی بر روی شستشوی خاک از املاح نمکی داشته باشد. باید دقت کرد که گچ فاقد شوری بالایی باشد چون به درخت آسیب میزند.
آیا استفاده عناصر ریز مغذی مثل آهن، روی، مس و منگنز در زمستان همراه با کود دامی و یا به تنهایی میتواند نیاز گیاه را برطرف کند؟ این سوالی است که این روزها بسیار پرسیده میشود.
در پاسخ اجازه بدهید مورد به مورد پیش برویم.
استفاده عناصر ریز مغذی (آهن، مس، روی، منگنز)که عمدتا به فرم سولفات هستند بر روی کود دامی پوسیده قابل توصیه است دقت کنید کود دامی کاملا پوسیده. اگر کود پوسیده نباشد این فرم مواد معدنی بدلیل از بین بردن باکتریها و قارچ های عامل پوسیدگی کود، مانع از پوسیده شدن کود میشوند و خود عناصر ریز مغذی هم بعد از مدتی تثبیت شده و قسمت اعظم آنها از دسترس گیاه خارج میشوند. شاید دلیل اینکه بسیاری از کشاورزان از تغذیه خود نتیجه لازم را نمیگیرند همین باشد.
خاکهای ما عمدتا قلیایی بوده و معمولا بین ۷/۲ تا ۸ میباشد اما در بسیاری از مناطق متاسفانه آب هم بشدت قلیایی است من شخصا آبی را مشاهده کرده ام که pH آن ۸/۶ بوده است این آب در صنایع خاصی ارزش اقتصادی دارد اما در کشاورزی کاملا نتیجه منفی دارد. حال در چنین شرایطی ما مواد ریز مغذی را که قابلیت تثبیت دارند در زمستان وارد خاک میکنیم حتی بر روی کود دامی پوسیده که گیاه آنها را در طول فصل رشد از فروردین ماه تا شهریور ماه جذب کند بدون شک قسمتی از آنها در طول این زمان طولانی از دسترس خارج میشوند. دقیقا اتفاقی که برای کود سولفات پتاس در سالهای گذشته اتفاق می افتاد کشاورزان به تجربه دریافتند استفاده از سولو پتاس محلول علیرغم هزینه بیشتر، موثرتر میباشد و در حال حاضر استفاده از سولو پتاس در خرداد ماه ارجحیت دارد به کودهای سولفات پتاسی که بصورت نامحلول در زمستان داده میشد. استفاده از ریز مغذی ها همراه با اسیدهای الی از قبل از بیدار شدن درخت تا برداشت محصول همراه با هر نوبت آبیاری (یا حداقل در دو نوبت آبیاری در سیستم غرقابی) روش صحیح استفاده از این کودها ست اگرچه به ظاهر هزینه بیشتر است اما اثر بخشی آنها بر روی سلامت درخت، کمیت و کیفیت میوه باعث اقتصادی شدن آنها میشود.