عناصر ریز مغذی علیرغم میزان پایین همیشه نقش مهمی در فعالیت های گیاه بازی می‌کنند.

اشتباهی که بعضی از کشاورزان می‌کنند مواد ریز مغذی را عمدتا بصورت فرم سولفات بر روی کود نپوسیده  در چاله کود می‌ریزند در این حالت بدلیل غلظت بالای نمک خصوصا سولفات مس مانع از پوسیدن کود شده و بدلیل قلیایی بودن آب و خاک خیلی سریع این عناصر تثبیت شده و از دسترس گیاه خارج می‌شود  و باز علیرغم هزینه بالا نتیجه مطلوب حاصل نمی شود.

بنابراین توصیه می‌گردد حتما از کود پوسیده دامی در چال کود استفاده شود و عناصر ریز مغذی نظیر سولفات آهن،  مس،  روی و منگنز حتما روی کود پوسیده استفاده شود.

کودهای ریز مغذی بصورت محلول پاشی می‌توانند نیازهای فوری گیاه را برطرف کنند و نیازهای مقطعی تغذیه گیاه را بصورت سریع فقط با محلول پاشی می‌توان برطرف کرد اما اگر کمبود شدید باشد محلول پاشی نمی‌تواند کمبود را برطرف کند بارها کشاورزان برای زردی حاصل از کمبود آهن محلول پاشی را انجام داده اند که برگ گیاهان بصورت مقطعی سبز شده است و باز مجدد زرد شدند. نکته ای که خیلی مهم است استفاده از کودهای کلات شده با EDTA می باشد اگر چندین بار محلول پاشی با این کودها انجام شود تجمع EDTA در برگ خودش موجب خسارت بیشتر خواهد شد.  مجموعا یک تا سه بار محلول پاشی در فصل رشد توصیه می‌شود بدلیل شرایط رشدی مناطق پسته کاری محلول پاشی ریزمغذی ها تا قبل از خشبی شدن برگها ضروری میباشد. همچنین با استفاده از فرم های خاکی نظیر EDDHA و اسیدی کردن خاک با اسیدهای الی، معدنی و کود های حیوانی شرایط جذب عناصر ریز مغذی در خاک را باید افزایش داد.

مولیبدن عنصری فراموش شده در برنامه کودی اما بسیار مهم است مولیبدن یکی از عناصر کمیاب در زمین بوده که نقش بسیار حیاتی را در گیاه بازی می‌کند در واقع عنصر پر مصرف ازت بدون مولیبدن برای گیاه قابل استفاده نیست مولیبدن در تبدیل نیترات به نیتریت و نهایتا آمونیوم نقش دارد بعبارت دیگر در صورت کمبود مولیبدن گیاه علائمی نظیر کمبود ازت را نشان خواهد داد مضافا نیترات تجمع یافته در بافت گیاه موجب خسارت در بافت ها خواهد شد. 

مولیبدن در خاکهای قلیایی محلول بوده و در آبیاری های سنگین از دسترس گیاه خارج می‌شود. در خاکهای قلیایی ایران و آبیاری های غرقابی سنگین و در باغهایی با قدمت بیست سال به بالا بسیار طبیعی است که خاک از مولیبدن تخلیه شده باشد. و متاسفانه بدلیل قیمت بالای مولیبدات آمونیوم و مولیبدات سدیم تولید کنندگان کودهای شیمیایی کمتر به سراغ این عنصر می‌روند و متاسفانه آزمایشگاه خاک  این عنصر را کمتر در آزمایش‌های روتین خود اندازه گیری می‌کنند. کود هادر ۱۳ این عنصر  را در فرمولاسیون خود دارد وقابل ذکر است شرکت برافزا کشاورز پارس توانایی تولید مولیبدات آمونیوم و مولیبدات سدیم را دارد.

این نوشته در پسته ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *