با توجه به وجود آفات بسیار در باغات پسته از جمله پسیل پسته، سالانه باغداران میبایست به مبارزه شیمیایی و همچنین غیرشیمیایی با آنها به دفعات اقدام کنند. با آمدن فصل بهار درختان پسته شروع به سبز شدن و گلدهی میکنند، از اواسط ماه اسفند آفات فعالیت خود را آغاز میکنند. با حضور همزمان چندین آفت در باغ پسته، مخصوصا در روزهای اول بهار باید بهترین زمان مبارزه شیمیایی با آفات فصل را دانست. برای این کار ابتدا میبایستی آفات را شناخت تا بتوان جهت کم کردن و مبارزه با پسیل پسته توسط گوگرد و انجام سمپاشی به دفعات مختلف، برنامه ریزی کرد.
چنانچه باغ به صورت همزمان با دو یا چند آفت درگیر شد، نیاز است تا از مخلوط دو حشرهکش یا یک حشرهکش به همره یک قارچکش، جهت کنترل آفات استفاده گردد. جالب است بدانید که امروزه از طرق طبیعی همچون حشره شکار کننده آفت و نیز راههای مصنوعی مانند سمپاشی، این آفات را کنترل مینمایند که راه اول جهت بازدهی بالاتر کارسازتر میباشد.
آفات پسته بر طبق خساراتی که به باغ پسته وارد مینمایندد، به سه دسته تقسیم میگردند:
آفات درجه اول
آفات درجه یکهر ساله در باغات پسته مشاهده میگردند. به دلیل این که خسارت شدیدی به باغ و محصول وارد میکنند، مبارزه با آن بسیار الزامی میباشد. آفاتی همچون:
- پسیل معمولی
- پروانه چوب خوار
- سنهای زیانآور
آفات درجه دوم
غالبا میزان زیان اقتصادی این آفات کمتر از نوع درجه اول بوده است. اما در برخی سالها و بعضی مناطق به حالت طغیان فراوان و خسارتزایی شدید در آمده و مبارزه با آنها در این وضعیت ضروری است. از جمله این آفات میتوان به پروانه میوه خوار و پوست خوار، زنجیره، شپشک و پروانه اشاره نمود.
آفات درجه سوم
جمعیت این نوع از آفات در باغات پسته تا حدی کم است. جمعیتشان به ندرت به سطح زیان اقتصادی خواهد رسید. آفاتی همچون آفات زیر از این دسته آفات هستند:
- سوسک شاخک بلند
- سوسک طوقه خوار
- سر خرطومی
- زنبور مغزخوار
- کنه
- پروانه برگخوار
- جوانه خوار
- شبپره
انواع آفات درخت پسته
- پسیل
- زنجره
- پروانه چوب خوار
- سن سبز
- و …
با توجه به این که یکی از اصلیترین و مهمترین آفات پسته، پسیل پسته است. تصمیم داریم در ادامه مقاله به آن و نحوه مبارزه با آن توسط گوگرد بپردازیم.
پسیل پسته
پسیل جز شناخته شده ترین و مهمترین آفت پسته از گروه درجه اول میباشد. چنانچه جمعیت آفات پسیل افزایش یابد، خسارات بسیار زیادی به باغ و محصولات وارد مینماید. تا حدی که از اواخر ماه خرداد تا انتهای مرداد اوج این آفت و نیز حساسترین دوره برای گیاه است. برخی از باغداران پسته به پسیل معمولی پسته، شیره خشک میگویند. زیرا شیرهای که از پوره آفت پسیل دفع میگردد، در معرض هوا خشک شده و به دانههایی مانند شکر تبدیل و روی و زیر برگ درخت جای میگیرند.
آفات پسیل در ماههای زمستان به شکل حشره کامل میباشند. در ماه اردیبهشت با تغذیه کردن از جوانههای سبز پسته، تخمریزی میکنند. سپس نوزادان آن از شیره خارج میشوند. در ادامه از میوه تغذیه مینمایند تا بالغ شوند. آفت پسیل باعث ریختن برگ، میوههای سال آینده و مسدود شدن درزها میگردد.
مبارزه با پسیل پسته با در نظر داشتن تعداد و میزان حساسیت ارقام پسته، حدودا از اواخر ماه اردیبهشت یا اوایل خرداد لازم و ضروری میباشد. حشرههای کامل پسیل از اواخر فصل زمستان در باغات پسته مشاهده میگردند. از ابتدای فصل بهار با آغاز رویش تا انتهای پاییز فعال میباشند. جهت مبارزه با آن از سمهای مختلفی همچون میتاک، دارتون، اکتارا، کالیپسو، کونفیدور، کنسالت، موسپیلان و… استفاده میشود.
راههای مبارزه با آفت درخت پسته
در مجموع با کمک دو راه میتوان با آفت پسیل مبارزه نمود:
- مبارزه با کمک دشمنان طبیعی
- مبارزه از طریق مواد شیمیایی
یک راه طبیعی جهت ممانعت از رشد آفات درخت پسته، وجود یکسری حشراتی است که این آفات تغذیه آنها محسوب میشود. برخی از این حشرات بالتوری، کفشدوزک یا چند نوع زنبور است. یکی از شرایطی که باعث میشود این حشرات در باغی حضور یابند، استفاده کمتر از سمپاشی است.
به خاطر چند نسل بودن و توانایی زادآوری زیاد این آفات و نیز نامعلوم بودن میزان زیان اقتصادی و سمپاشی بیرویه باغداران و کشاورزان سبب ایجاد پدیده مقاومت، از بین رفتن دشمنان طبیعی پسیل در برخی موارد شده است.
راه غیر طبیعی و مصنوعی مقابله با آفات پسیل استفاده از تله چسبنده و زرد رنگ است تا آفات را به سمت خود چذب نماید. این شیوه مقابله غالبا در باغات حصار شده و تا حدی کوچک که تراکم درختی کمتری دارند صورت میپذیرد. میزان کارایی تلههای زرد رنگ و چسبناک در محیطهای دارای گرد و غبار فراوان بسیار کاهش مییابد. یک راه مقرون به صرفه و مناسب برای مبارزه با این آفات، هرس نمودن فصلی درختان نیز میباشد.
نقش گوگرد در سلامت درختان پسته
همانطور که در مقالات قبلی کود ماکرو و میکرو چیست گفته شد، عنصر گوگرد (S) با مشارکت داشتن در تشکیل اسید آمینه، پروتئینها و غیره نقش بسزایی در گیاهان مخصوصا درختان پسته دارد. عنصر گوگرد جهت تشکیل کلروفیل در گیاه بسیار حیاتی میباشد. منابع محدودی برای تامین گوگرد در گیاهان وجود دارد و گوگرد در ترکیبات بعضی کودهای سولفاته وجود دارد. سولفات و نیز عنصر گوگرد در منطقههای پسته خیز خاصیت اسیدی زایی زیادی دارند و به همین دلیل اصولا استفاده از کود سولفاته توصیه میشود. اگر محلول پاشی به همراه ترکیب خام گوگردی باشد موجب گیاه سوزی شدید خواهد شد و این مورد از مشکلات اصلی گوگرد شمرده میشود.
طی یکی دو سال گذشته با توجه به کارایی نداشتن سموم شیمیایی در مهار و کنترل کردن پسیل، استفاده از گوگرد پاشی در باغات پسته صورت گرفته و رضایت نسبی را برای باغداران به همراه داشته است. گوگرد علاوه بر داشتن خاصیت بسیار برای خاک و گیاهان، ماده ای بسیار سالم و ایمن در مقایسه با سموم میباشد. تا جایی که میتوان با اطمینان گفت که گوگرد پاشی درختان پسته بهترین شیوه کنترل و موثرترین راه مبارزه با آفت پسیل است. استفاده از گوگرد در مقایسه با سموم و انواع حشره کش برای مقابله با پسیل در درختان پسته، رضایتمندی بسیار بیشتری را در کشاورزان به همراه داشته است.
اهمیت سوسپانسیون و عدم تهنشینی این کود در تانکرهای مخصوص پاشش بسیار مهم است و اگر این نکته مدنظر قرار نگیرد به دلیل ذرات معلق گوگرد و همچنین ضربه زدن به میوه میتواند باعث سوختگی درختان شود. از اینرو آزمایشات متعددی در این شرکت در مقایسه با گوگردهای مختلف و با تکرارهای متفاوت صورت گرفته و نهایتا گوگرد شیمیایی هادر را به بازار معرفی کردهایم.
میزان گوگردپاشی در درختان پسته
– مناسبترین قطر نازل سرلانس بین 2 الی 5/2 است.
– با مشورت گرفتن از کارشناسان کشاورزی، پیشنهاد میشود که در هر هزار لیتر آب از 25 الی 30 کیلوگرم گوگرد استفاده شود.
– مصرف در ساعات مناسب روز و گوگردپاشی صحیح به نحوی که از درخت شره نکند.
– دستگاه سمپاش میبایست همزن سالمیداشته باشد. جهت افزایش کارایی همزن، سعی کنید که تانکر را کاملا پر نکنید.
دشمنان طبیعی پسیل معمولی پسته
جالب است بدانید که تنها راه جهت نابود کردن پسیل استفاده از سموم شیمیایی نیست! زنبور پسیلا فاگوس یکی از مهمترین دشمنان این آفت میباشد. نرخ رشد تعداد و جمعیت این حشره بسیار به پسیل معمولی پسته نزدیک بوده و قادر است که در روز 8 پوره سن چهارم میزبان را از راه رفتار میزبانخواری نابود نماید. دشمن بعدی پسیل، کفشدوزک است. این حشره از عمدهترین نوع پسیلخوار در باغ پسته محسوب میشود.
مضرات پسیل برای درختان میوه
افزایش جمعیت و تعداد پسیل درختان پسته سبب خساراتی همچون ریزش میوه تازه شکل گرفته و برگها، پوک شدن پسته و یا کاهش وزن مغز آن، کم شدن خندانی و کیفیت محصول و ریزش جوانه میشود. در چنین وضعیتی گیاه به شدت ضعیف میگردد و در سال آینده رشد قابل توجهی نخواهد کرد. چنانچه با چنین آفاتی مبارزه نگردد در حدود 80 الی 100 درصد پسته سال و نیز تأثیرات منفی و غیرمستقیم بر محصولات سالهای آتی خواهد گذاشت.
مديريت تغذيه باغ پسته در فصل بهار
باغداران پسته که تمایل دارند تا به صورت تازه فروشی، پسته باغ خود را به بازار عرضه کنند به خاطر شفاف ماندن و همچنین بازار و مشتری پسند بودن، پسته تازه را از ابتدای فروردین، (به غیر از دوره شکوفه زدن تا پایان خرداد) درختان پسته را با گوگرد طلائی از طریق محلول پاشی، آفت زدائی و نیز قارچ زدائی میکنند. در نهایت از ابتدای ماه تیر تا پایان مهر با گرده پاشی جهت دفع آفت پسیل پسته و دیگر آفات و قارچها اقدام میکنند.
در صورتی که باغداری قصد تر فروشی پسته خود را ندارد و تمایل به خشک کردن محصول خود را دارند، می تواند از آغاز بیداری درختان از اوایل اسفند (غیر از دوره گل و شکوفه زدن لغایت پایان ماه مهر سال آتی) درختان را نهایتا طی ۴ مرحله با محلول پاشی گوگرد طلائی، آفت زدائی و نیز قارچ زدائی کند.
بیایید بدون مصرف کردن سمهای خطرناک و سرطانزا و با استفاده از گوگرد برافزا کشاورز پارس، کلیه درختان پسته خود را بدون آفات و قارچ حفظ کنید.
در پایان مقاله امروز امیدواریم که اطلاعاتی مفید را در رابطه با پسیل پسته و مبارزه با آن توسط گوگرد کسب کرده باشید. شما میتوانید از سایت https://www.parspistak.com انواع کودها یمورد نیاز باغات پسته خود را دریافت مشاوره از کارشناسان ما خریداری نمایید. امید داریم که برای هر چه پر بارتر شدن باغات شما عزیزان و افزایش کیفیت محصول و بهبود فعالیت کشاورزان زحمتکش قدمیبرداشته باشیم.
نحوه تماس با کارشناسان فروش مجموعه:
03434260037-39
ایمیل:
www.barafza.keshavarz.pars@gmail.com