اهمیت تغذیه درست درختان و مخصوصا درختان پسته از کسی پوشیده نمیباشد. اگر جدول تغذیه مناسبی برای درختان برنامه ریزی نشود بدون شک آن درخت بازدهی کامل خودش را نشان نمیدهد. شما با کمک و استفاده از کودهای شیمیایی میتوانید به موفقیت صد در صد و راندمان بالا برسید. جهت داشتن یک برنامه کارآ باید ترکیبی از کودهای شیمیایی و آلی را در کنار هم قرار بدهید. امروز قصد داریم تا اطلاعات کاملی از یکی از انواع کودهای شیمیایی یعنی کود ماکرو به شما بدهیم.
در ابتدای مقاله کمی در رابطه با کود بخوانیم و سپس از کاربردها و مزایای کود ماکرو و اینکه کود ماکرو چیست برایتان خواهیم گفت. با ما همراه باشید.
کود چیست
هر نوع ماده معدنی، آلی و یا بیولوژیکی که دارای عناصر غذایی است و سبب افزایش حاصل خیزی خاک و نیز با اصلاح گیاهی موجب افزایش کارکرد کیفی و کمیمحصولات گردد کود گفته میشود.
کود شیمیایی
همانطور که گفته شد استفاده از کودهای شیمیایی در درختان الزامیمیباشد. کودهایی شیمیایی به دو دسته عناصر ماکرو و عناصر میکرو (آهن، مس، روی و…) تقسیمبندی میگردند. بعضی جزء عناصر پر مصرف گیاه یا ماکروالمنت و بعضی هم جزء عناصر کم مصرف گیاه یا میکروالمنت هستند.
عناصر کود ماکرو (پر مصرف) شامل موارد زیر است:
1- نیتروژن یا ازت
2- فسفر
3- پتاسیم
4- کلسیم
5- منیزیم
معرفی عناصر موجود در کود ماکرو
کودهای ماکرو که امروز موضوع بحث ما هستند از عناصری به نسبتهای مختلف و متناسب با زمانبندی باروری و رشد گیاه تشکیل میگردند .حال برای درک بیشتر اثرات این کود، نظرتان را به تاثیرات هر عنصر بر گیاهان و درختان جلب میکنیم:
عنصر نیتروژن
نیتروژن به صورتهای نیترات، یون آمونیوم و اوره در گیاه جذب میشود. نیترات آمونیوم 33% ازت دارد و برای اینکه دارای بار منفی میباشد، هر دو فرم ازت آن توسط گیاه قابل جذب گیاه است.
علائم کمبود نیتروژن (ازت) در فرایند رشد و رنگدانههای گیاه را ملاحظه نمایید:
عنصر فسفر
اغلب درصد فسفر کود شیمیایی به صورت درصد اکسید فسفر ذکر میشود، اسید فسفریک که از تجزیه مواد آلی در خاک حاصل میگردد قابل جذب گیاه میباشد ولی به شکل کود شیمیایی مصرف نمیگردد .
علایم کمبود فسفر را به شکل تغییر رنگدانهها و سوختگی برگ گیاهان میتوانید مشاهده نمایید:
عنصر پتاسیم در کود ماکرو
پتاسیم اغلب در خاک اسیدی و خاک شنی مشاهده میشود ولی کمبودش در سایر خاکها تحت شرایط آبیاری و برداشتن مقدار بالا از محصول مخصوصا یونجه نیز دیده میشود .بنابراین استفاده کلروپتاسیم در مواقعی که به پتاسیم به مقدار زیاد نیاز میباشد خیلی مطلوب نیست چون احتمال مسمومیت ناشی از زیادی کلر اتفاق میافتد با اینکه اندازه خیلی کم کلر بر محصولاتی مثل توتون و پنبه نیاز میباشد.
زیاد بودن کلر در خاک باعث آبدار شدن غده سیب زمینی و کاهش کیفیت توتون میشود . نیترات پتاسیم شامل 44% اکسید پتاسیم میباشد ولی کودی گران قیمت محسوب میشود.
عنصر کلسیم
کلسیم به عنوان یک عنصر ضروری در گیاه میباشد و نقش بسزایی در ساختمان دیواره گیاهی و اعضای سلولی ایفا مینماید. علائم کمبود کلسیم در یک گیاه خیلی سریع قابل تشخیص میباشد و اغلب در ته هندوانه، گوجه فرنگی و فلفل حالت گندیده ایجاد شده و در سیب، گلابی لکه تلخی ایجاد میکند.
علایم کمبود آن در برگ گیاهان و محصولات کشاورزی را در تصویر زیر ببینید:
عنصر منیزیم
منیزیم عنصری است که در تشکیل کلروفیل و قندها نقش بسزایی داشته و به عنوان هسته مرکزی سازنده کلروفیل شناخته میگردد. منیزیم به صورت غیر مستقیم در فتوسنتز و متابولیسم یک درخت میوه نقش خواهد داشت. همچنین در فعالیت و کارکرد آنزیم در گیاه نقش دارد و حاملهای فسفری را که در جذب سایر عناصر موثر هستند فعال مینماید. این عنصر با مشارکت در چرخه اسید سیتریک، در تنفس گیاه دخالت میکند.
علائم کمبود منیزیم در کود گیاهان و محصولات
فواید اقتصادی استفاده از کودهای ماکرو برای کشاورزان و باغداران
صرفه جویی در استفاده از کود و کاهش هزینه:
تنها با یک بار مصرف کود ماکرو عناصر اصلی مورد نیاز گیاهان در اختیارشان قرار میگیرد و دیگر لازم به استفاده چند باره از کودهای تک عنصری (ترکیبات ماکرو) نمیباشد. بنابرراین در هزینههای مربوط به خرید، حمل ونقل، ماشین آلات و حتی هزینه کارگری صرفه جویی خواهد شد. همانطور که میدانید رعایت نسبت صحیح مصرف کودهای تک عنصری دشوار میباشد و این نسبتهاعمدتا رعایت نمیشود و موجب متضرر شدن گیاهان و افزایش هزینه برای باغدار میشود.
تامین تعادل زنجیره نیاز گیاهان:
با مصرف کود ماکرو که در آن نسبت درست بین عناصر اصلی رعایت شده میتوان به تامین متعادل نیاز غذایی گیاهان کمک قابل توجهی نمود. اگر بخواهید به صورت تک عنصری گیاه خود را تغذیه نمایید، نسبتهابه درستی رعایت نمیشود و اکثر کودهای شامل فسفر بیشتر از نیاز گیاه و کود شامل پتاسیم خیلی کمتر از اندازه مورد نیاز گیاه در پروسه کشت استفاده میشود که تمام آنهامیتواند به گیاه و محصولات صدمه وارد نماید.
آیا کود ماکرو را میتوان برای گیاهان آپارتمانی هم استفاده کرد؟
کودهای ماکرو در مقدار کم و به صورت خالص برای گیاهان آپارتمانی نیز استفاده میشود و به چند دسته تقسیم میشوند از قبیل :
دسته یک
برگ انجیلی، سینگونیوم، زامیفولیا، فیتونیا، کاج مطبق، شمعدانی، بنفشه آفریقایی، پتوس
دسته دو
سانسوریا، پیرومیا، حسن و یوسف، هیپوستس، آرالیا ، گازمانیا ، آکمیا
دسته سه
فیکوس آمستر، نخل پالم، شفلرا، برگ عبائی، فیکوس بنجامین، میخک هندی، بابا آدم،
دسته چهار :
بگونیا، گندمی، نخل (مادا گاسکار، نخل سیکاس و فینیکس)، آدنیوم، آبوتیلون، یوکا،
دسته پنج
انواع رز، ژربرا، پاپیتال، پیچ گلیسیرین، آبشار طلایی، سیسوس، دیفن باخیا
دسته شش
آزالیا، پیله آ، آلوکازیا، لیندا، شامادورا، مارانتا، فیلودندرون، سرخس
دسته هفت
پاندانوس، کاج نوئل و الودی ، آکوبا، کارکس ، دراسنا دراماسیس و کامپکت، سانسوریا کامپکت و نیزه ای
دسته هشت
آگلونما (بلک، کامپیوتری، سفید برفی، طوسی، مینیاتور قرمز، معمولی)، آکالیفا، آگاپانتوس
دسته نه
آنتوریوم، آویز، آلودیا، آماریلیس آناناس، آلوی (هندی، آفریقایی، فروکس)، آمورفوفالوس
دسته ده
اسپیرانتس، اشوریا، سنپرویوم، ارغوان، ارس خزنده، ارکیده، اسپاتی فیلوم
دسته یازده
اسطوخودوس، پامچال، پپرومیا (قاشقی، کاپراتا، ابلق)، پدیلانتوس، پنیرک موریتانی
مزایای استفاده از کود کامل (هادر 13) برافزا کشاورز پارس :
- هادر 13 یک کود کامل بوده و شامل هر 13 عنصر غذایی مورد نیاز درخت میباشد.
- کاملا محلول بوده و براحتی میتوان آنرا در سطح خاک در آبیاری غرقابی و یا اضافه نمودن به آب آبیاری در آبیاریهای تحت فشار و موضعی به کار برد.
- فاکتور مهم بعدی رعایت نسبت عناصر موجود در فرمول باتوجه به نیاز فصلی درختان پسته است و همچنین در نظر گرفتن این نکته که زیاد بود یک عنصر مانع جذب عناصر دیگر نمیشود.
- غلظت مناسب هر یک از عناصر که با انجام تستهای آزمایشی و با شناخت کامل از نیاز گیاه بدست آمده
- مورد مهم بعدی تعیین زمان مناسب کوددهی است که اهمیت بسیار مهمی در تغذیه مطلوب دارد و عناصر غذایی در زمانهایی در اختیار گیاه قرار میگیرد که به آن نیاز دارد و توانایی جذب آن را دارد و با هر نوبت آبیاری عناصر مورد نیاز با مراحل رشدی را در اختیار گیاه قرار میدهد.
- کشاورز میتواند هزینههای کوددهی را در طول سال تقسیم کند در حالیکه در کود دهی با سایر روشها نود درصد هزینه قبل از سال اتفاق میافتد
نکات مهمی که در تولید کود مد نظر قرار گرفته و با آشنایی دقیق از این موارد این محصول تولید شده :
- مسمومیت منیزیم یکی از مشکلات بسیار مهم است و در آب ها معمولا میزان منیزیم بالا است که این مهم سبب به هم خوردن نسبت کلسیم به منیزیم و نتیجتا مسمومیت منیزیم در درختان پسته میگردد.
- نسبت به فصل هرچه جلوتر میرویم بر خلاف نیاز گیاه غلظت عناصر کم میشود ولی بر حرکتی خلاف دارد، نقش بر در درخت پسته در زمان لقاح است که دقیقا در همین زمان غلظت پایین است.
- تمام عناصر به شکل کلاته و کاملا محلول در آب است
- کمبود مولیبدن سبب میشود گیاه نتواند از ازت نیز استفاده کند.
- فسفر قبل از نقش تغذیهای نقش انرژی دارد و در زمانی که درخت سبزینگی ندارد و نمیتواند چرخه انرژی را داشته باشد، بنابراین باید حتما در اول سال رشدی فسفر بصورت کاملا محلول در آب استفاده کرد.
- پتاسیم از خرداد به بعد که گرما و تبخیر زیاد است نیازش در درختان پسته که به مغز میرود افزایش مییابد.
- مدیریت دقیق میزان ازت درختان، هم به منظور تامین نیاز گیاه و هم جلوگیری از اثرات سوء آن
زمان و نحوه استفاده از کودهای ماکرو:
این کود برای انواع زمینهای زراعی و باغ مناسب است. بهترین روش مصرفاش مخلوط نمودن با کودهای حیوانی و آلی میباشد .
زراعت و کود ماکرو
این کود در زراعت به مقدار 100 تا 150 کیلوگرم با کود پایه در هر هکتار مصرف شود.
شالیزار و کود ماکرو
در شالیزارها برای برنج پر محصول در حدود 150 کیلوگرم در هکتار و در آخرین مرحله آماده سازی زمینی که خاکش قبلا جابجا گشته، مصرف میشود. در این مرحله زمانی که کود پاشیده شد باید با تیلر به زیر خاک هدایت شود. یا باید 7 تا 10 روز بعد از نشاء ورود و خروج آب مزرعه را خیلی کم کرده، سپس کود را مصرف کنید و بعد از ته نشین گشتن آب، در چند روز مجددا آبیاری انجام شود.
باغبانی و کود ماکرو
در باغبانی به ازای سن هر درخت (تعداد سال) 400 تا 450 گرم با کود پایه و کمیکود حیوانی، در قسمت سایهانداز به شیوه چالکود و یا نواری مورد استفاده قرار گیرد.
محصولات مرتبط با مطالب ارائه شده در مقاله امروز و در دسته بندی کودهای ماکرو و تولید شده توسط شرکت برافزا کشاورز پارس در زیر نمایش داده میشوند:
برنامه کودی شرکت برافزا کشاورز پارس شامل دو نوع هادر 13، 1 و 2 که صد در صد محلول در آب بوده و دارای مجوز از موسسه آب و خاک میباشد.
نوع 1: شامل تمام عناصر غذایی با تاکید بر دو عنصر فسفر و ازت میباشد
نوع 2: شامل تمام عناصر غذایی به جز بور و با تاکید بر عنصر پتاسیم است.
میزان مصرف: 600 تا 1100 کیلوگرم در هکتار بر اساس نظر كارشناس
زمان مصرف: با توجه به نظر کارشناس در هر نوبت آبیاری در طول دوره رشد.
فرمول 1: ماههای اسفند، فروردین و اردیبشهت در دو نوبت
فرمول 2: آن در ماههای تیر و مرداد در دو نوبت
و فرمول3: آن در شهریور ماه یک نوبت
- همانطور که پیشتر گفته شد، کمبود کلسیم در درختان (مخصوصا درختان پسته) باعث بروز عارضه لکه پوست استخوانی در دانه محصول در ماه اردیبهشت و در مرحله توسعه میوه میگردد. پس باید محلول پاشی کلسیم بخش اصلی از مدیریت تغذیه باغات قرار بگیرد.کاتالوگ محصولات
امیدواریم با خواندن مطالب امروز به اهمیت کودهای ماکرو پی برد باشید و با خرید بهترین کود ماکرو کمک به تقویت درختان و گیاهان نمایید و شاهد باغاتی پر بار و سرشار از محصولاتی ناب و سالم باشید. جهت دیدن محصولات مرتبط به کود ماکرو و خواندن طریقه مصرف آن ها به سایت https://www.parspistak.com مراجعه نمایید.
نحوه ارتباط با کارشناسان فروش:
03434260037-39
ایمیل:
www.barafza.keshavarz.pars@gmail.com