مهمترین كاربرد کودهای میکرو و ماکرو در راستای تأمين نياز غذايی گياه و در جهت حاصل‌خيزی خاك می‌باشد. اصلی‌‌ترین عامل بهره وری از خاك و افزایش کیفیت محصول، كود دهی است. طبق مطالعاتی که در سه دهه گذشته صورت گرفته، مصرف كود در زمين كشاورزی 35 تا 60   درصد میزان توليدات كشاورزی را افزایش داده است.

عناصر مورد نیاز یک گیاه (نیاز غذایی گیاه) به دو دسته کودهای میکرو و کودهای ماکرو تقسیم می‌گردد. در این مقاله قصد داریم از عناصر و کاربردهای کود میکرو یا کود کم مصرف و این که کود میکرو چیست، برایتان شرح دهیم.

دسته بندی انواع کود به صورت زیر است:

  1. شیمیایی
  2. ارگانیک و یا آلی
  3. بیولوژیک یا همان زیستی

کودهای میکرو چیستند؟

همانطور که بیان شد کودهای شیمیایی، به دو دسته تقسیم می‌شوند. بعضی جزء عناصر پرمصرف گیاهان یا ماکروالمنت و بعضی دیگر جزء عناصر کم مصرف گیاهان میکروالمنت هستند. تفاوت انواع کودها بر طریقه مصرف، زمان کوددهی، عناصر و ترکیبات و اثربخشی آن‌ها می‌باشد. به هین دلیل شناخت درست انواع کودهای شیمیایی قبل از مصرف، برای گیاه بسیار مهم و حیاتی است.

عناصر ریز مغذی کود شیمیایی به خاطر وارد شدن به قسمت خوراکی یک گیاه (مثل: دانه گندم، جو، حبوبات و  ناحیه خوراکی سبزیجات و میوه‌ها) در افزایش عملکرد کمی‌و کیفی محصولات کشاورزی و نیز سلامتی انسان و دامی‌که از آن محصولات استفاده می‌نمایند، بسیار موثر است.

عناصر کم مصرف (میکرو)

کود شیمیایی میکرو از ترکیبات متفاوتی از عناصر تشکیل شده است. از جمله:

  1. آهن
  2. روی
  3. مس
  4. منگنز
  5. بور

ویژگی‌ها و فواید کودهای میکرو

این کود حاوی مواد آلی، گوگرد و باکتری مفید در رشد گیاهان می‌باشد. عنصرهای موجود در کود میکرو در عملیات حیاتی و نیز آنزیمی‌گیاهان نقش پر رنگی دارند. با بهره بردن از کود میکرو، تمامی‌مواد مورد احتیاج گیاهان را تامین کنید.

از جمله مزایای استفاده از این کود:

  1. پدیده سال آوری قابل کنترل می‌گردد
  2. افزایش یافتن مقاومت گیاه نسبت به سرما و آفات
  3. برقراری تعادل عناصر غذایی در گیاهان
  4. بالا رفتن سطح حاصلخیزی گیاه
  5. بیشتر شدن گلدهی در گیاه
  6. جبران کمبودهای تغذیه ای گیاهان

اهمیت میکروالمنت در کشاورزی

همه ما می‌دانیم که یک گیاه به کود ماکروالمنت بسیار نیازمند است، ولی این اتفاق از اهمیت کودهای میکروالمنت یا ریز مغذی‌ها ذره‌ای کم نمی‌کند. چون علی رغم نیاز خیلی کم یک گیاه به کود میکرو جایگاه خاصی در تولیدات کشاورزی دارد.

هم اکنون که اهمیت کود میکرو برای شما عزیزان مشخص گردید، می‌خواهیم ترکیبات و نقش هر یک از عناصر موجود در کودهای میکرو را برایتان شرح دهیم:

فرمولاسیون کود میکرو

  • ·         5% آهن
  • ·         4% روی
  • ·         3% منگنز
  • ·         2% مس
  • ·         1% نیتروژن
  • ·         0.2% بور

 

تاثیرات هر یک از عناصر موجود در کودهای میکرو تولید شده در شرکت برافزا کشاورز پارس

عنصر آهن

آهن به عنوان یک عنصر اصلی در زمین، اهمیت حیاتی در زندگی تمامی‌گیاهان، حیوانات و حتی انسانها خواهد داشت. آهن فلزی خالص با فعالیت شیمیایی زیاد می‌باشد. ماده غذایی آهن یک عنصر غذایی کم مصرف می‌باشد. یعنی برای رشد و همچنین در تشکیل سبزینه گیاهان زراعی و باغی نقش ارزشمندی دارد. آهن حتی اصلی‌ترین قسمت تشکیل دهنده هموگولوبین بدن انسان و حامل رنگ قرمز خون و منتقل کننده اکسیژن در کل بدن او است.

علت کمبود آهن در خاک‌ها

  • زیادی بی کربنات در بیشتر نقاط خاک ایران باعث کمبود آهن می‌شود.
    • هر عاملی که تهویه خاک را کم نماید (مثل آبیاری سنگین). زیرا باعث زیاد شدن غلظت دی اکسید کربن در خاک شده و در حضور آهک واکنش داده و نهایتا بی کربنات تولید می‌گردد.
    • گیاه با ریشه حساس که به کمبود آهن کارایی مناسبی در جهت جذب آهن نشان نمی‌دهد.
    • نوع آب آبیاری (مثلا آب چاه‌ها‌ی عمیق) بی کربنات دارند، آبیاری با شیوه فواره، ریزش از بلندی و یا مصرف کمی‌اسید سولفوریک برای کاهش PH آب، تا حد خنثی اندازه بی کربنات را کم می‌کند.

 

علت کمبود آهن در خاک‌ها

عنصر روی

از اولين زيرمغذي‌ها يي كه به عنوان يك عنصر مهم و ضروري براي افزایش کیفی و کمی‌گياه شناخته شده، روی می‌باشد. روی بر فتوسنتز و رشد گیاه اثرگذار است. كاهش توليد هورمون که در نتيجه كمبود روي اتفاق می‌افتد موجب كوتاه شدن ميانگره‌هاو كوتاه شدن برگ‌هامي شود.

علائم کمبود روی در گیاهان:

برگ گیاه علامت نکروز از نوع پیشرفته بین رگبرگی دارد. در مراحل اول کمبود این عنصر، برگ‌ها‌ی جوان زرد می‌شوند و سطح بالایی برگ بالغ هم به شکل سوراخ سوراخ و مخروطی می‌گردد.

عنصر منگنز

در واقع فوتوسنتز و تولید اکسیژن مهمترین نقش منگنز می‌باشد. این عمل جلوی کارکرد رادیکال‌های آزاد را می‌گیرد و از تخریب و انهدام اسید‌های چرب موجود در غشا ممانعت می‌کند

 فرم چوبی گشتن ساقه گیاهان به منگنز بستگی دارد و اگر میزانش کافی باشد از گیاهان در مقابل امراض، قارچ و آفات حفاظت می‌کند .

علائم کمبود منگنز در گیاهان:

آغاز اثرات کمبود این عنصر با علامت کلروز خفیف در برگ جوان گیاه و نیز مشبک شدن رگ برگ بالغ می‌باشد. با افزایش کمبود منگنز، برگ‌هاذبه رنگ فلز در می‌آیند (مانند خاکستری تابنده) و لکه‌ها‌ی و قسمت‌ها‌ی نکروتیک در امتداد رگ برگ‌ها آشکار می‌گردند.

عنصر مس

مس (Cu) باعث فعال شدن آنزیم و کاتالیزورهایی که در فرآيند رشد گیاه نقش دارد، می‌گردد. همچنین توليد ويتامين A  کاملا به حضور این عنصر وابسته و مرتبط است. مس به سنتز پروتئين كمك مي‌نماید. اگر گیاه با کمبود مس مواجه شود، برگ‌هایش کوچک می‌مانند و نیز سر شاخه‌ها‌ی جوان به برگ سوختگی دچار می‌گردند.

علائم کمبود مس:

برگ‌ها‌ی با کمبود مس به شکل پیچیده در می‌آیند و سر برگ به سمت پایین خم می‌گردد . کمبود مس باعث مشبک شدن برگ‌ها‌ی تازه بالغ شده می‌شود. در قسمت‌هایی از رگبرگ‌ها‌ی سبز گیاه، رنگ خاکستری مایل به سفید نمایان می‌شود. بعضی از برگ‌ها هم نقاط تو خالی کلروتیکر پدیدار می‌شود.

عنصر بور

عنصر بور برای ساخت دیواره سلولی، دانه و لوله گرده و جوانه ضروری است. همچنین بور انتقال قند و نشاسته را به عهده دارد. درست است که بور در خاک خیلی پویا است ولی در گیاه پویایی‌‌اش بسیار کم می‌باشد .

علائم کمبود بور:

برگ‌ها‌یی که دچار کمبود بور می‌شوند کلروز عمومی‌خفیف را از خود نشان می‌دهند . میزان استفاده از بور بسیار مهم است. تحمل یک گیاه به تغییرات زیاد اندازه عنصر بور طوری می‌باشد که غلظت لازم جهت رشد گیاه تا غلظت سمی‌اش اختلاف بسیار جزئی و اندکی خواهد داشت.

نکته مهم: بسیاری از کشاورزان تا هرگونه زردی را در برگ‌های جوان درختان می‌بینند آن را به کمبود آهن ربط می‌دهند. به همین دلیل بیشترین مصرف کودهای محلول‌پاشی و کودهای خاکی ریز مغذی شامل آهن می‌شود. اما نکته‌ای که فراموش می‌شود وقتی تثبیت آهن صورت می‌گیرد تثبیت سایر عناصر ریز مغذی هم اتفاق می‌افتد.  بعبارت دیگر در زمانی که کمبود آهن را مشاهده می‌کنیم مطمئناٌ کمبود عناصر روی، مس و منگنز را هم به دلیل دارا بودن شرایط تثبیت خواهیم داشت. لذا بایستی در جهت رفع کمبود این عناصر اقدام نمود‌.  مصرف تنها کود آهن نمی‌تواند سلامت را به درخت برگرداند.

میزان و نحوه مصرف کود میکرو

پس از تهیه هر نوع کود مورد نیاز گیاه می‌بایست با نحوه مصرفش آشنا گردید. کودهای میکرو به دو شیوه قابل استفاده می‌باشد:

جایگذاری عمقی

امکان مصرف کود میکرو در روش جایگذاری عمقی به شکل موضعی، نواری و چالکود فراهم می‌باشد.

محلول پاشی

در خاک سبک هم به شکل آبیاری قابل استفاده است. فقط باید به میزان استفاده از این کود با توجه به نوع گیاهی که دارید توجه نمایید زیرا میزانش متغیر می‌باشد.

برخی از مصارف کود میکرو با میزان استفاده از آن:

کود درختان

باید هر درخت را با 500 الی 1000 گرم از کود میکرو بارور نمایید تا به افزایش میوه درختان در فصل زمستان کمک کنید. برای کوددهی هر درخت هم از طریق چالکود و یا کانال کود اقدام کنید. شایان ذکر می‌باشد که برای داشتن محصولی فوق العاده از ترکیب کود میکرو با کود حیوانی و گوگرد غافل نشوید.

کود نباتات زراعی

اگر از این کود برای تقویت نباتات زراعی تان استفاده می‌نمایید، می‌بایستی هر هکتار زمین را با 100 الی 200 کیلوگرم آن بارور نمایید. در اصل این کود در تقویت بستر بذر با ترکیب دیگر کودهای زمستانه کاربردی است.

کود گیاهان آپارتمانی

می‌بایست دو گرم از کود میکرو را در یک لیتر آب حل کنید و گیاه خود را به صورت ماهانه محلول پاشی نمایید. اسپری کردن این محلول تهیه شده بر روی برگ گیاه آپارتمانی از چروکیدگی و کدر شدن‌ آن ممانعت می‌نماید.

محصولات برافزا کشاورز پارس

یکی از صدها محصول شرکت برافزا کشاورز پارس تهیه و بسته بندی مرغوبترین کود میکرو است. که زیر به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم:

هادر 12

کود هادر 12

هادر 12 شامل کلات‌های آهن، مس، روی و منگنز می‌باشد و فرمول بندی آن به‌نحوی است که امکان جذب این عناصر میکرو توسط گیاه، کامل فراهم آمده است. مصرف این کود بصورت خاکی است و صد در صد محلول بوده قابلیت استفاده تا  pH 7/8 را دارد و عناصر تثبیت نمی‌شوند.

 زمان مصرف: در ابتدای فصل رشد (فروردین و اردیبهشت) / مقدار مصرف: 80-40 کیلوگرم در هکتار و برای تک درخت 200-100 گرم  به‌ صورت نواری دو طرف انتهای سایه انداز درختان توصیه می‌شود.

با مصرف این کود به صورت خاکی ظرف 3-2 سال مشکل ریز برگی و زردی به صورت کامل در باغات از بین می‌رود.

این کود از ترکیبات کلات آهن، روی، مس و منگنز تشکیل شده و فرمول بندی آن به صورتی می‌باشد که امکان جذب آن توسط گیاهان کامل ساده است. عناصر میکرو یا کم مصرف با این که به نسبت عناصر ماکرو کمتر نیاز می‌شوند ولی همچنان جایگاه مهم در ساختار گیاهی و نیز در افزایش کمی و کیفی محصول دارند. به خاطر مشکلات قلیایی خاک و استفاده ناصحیح از کودها، امکان جذب عناصر میکرو تا حدی کم شده است و متاسفانه به همین دلیل مشکلات ناشی از کمبودشان را به وفور در گیاهانمان مشاهده می‌کنیم.کاتالوگ محصولات

هادر 3

کود هادر 3

فرمول بندی‌ هادر 3، برای تامین عناصر غذایی خاص و در جهت بهبود رشد گیاه است. این کود شامل عناصر میکرو با تأکید بر عنصرهای آهن، مس و اسیدهای آمینه آماده گردیده است.

پیشنهاد ویژه: از این کود به خاطر وجود مقدار قابل توجه از کلات مس، میتوانید به عنوان کمک دهنده در مبارزه با پسیل  استفاده نمایید.کاتالوگ محصولات

کود هادر 9

گلبار نیز یک کود غنی شده با آهن، روی، مس و اسیدهای آمینه است.کاتالوگ محصولات 

در پایان مقاله امروز امیدواریم که اطلاعاتی مفید را در رابطه با خرید پر فروش‌‌ترین کود میکرو که از سایت https://www.parspistak.com  می‌توانید خریداری نمایید در اختیارتان قرار داده باشیم. امید داریم که برای هر چه پر بارتر شدن باغات شما عزیزان و افزایش کیفیت محصول و بهبود فعالیت کشاورزان زحمتکش قدمی‌برداشته باشیم.

نحوه تماس با کارشناسان فروش مجموعه:

03434260037-39

ایمیل:

www.barafza.keshavarz.pars@gmail.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *