وجود آفات مختلف و آسیب‌رسان در مزارع و باغات پسته همیشه یکی از مشکلات و دغدغه‌های کشاورزان و باغداران بوده که سالانه با آن مواجه می‌شوند. همانطور که در مقاله پسیل و راه مبارزه با آن توسط گوگرد ملاحظه نمودید، این آفات میزان کیفیت محصول و بازدهی باغ را کاهش می‌دهند و سبب صدمه رسیدن به محصولات خواهند شد.

در مقاله امروز می‌خواهیم در رابطه با انواع آفات درخت پسته و گوگرد کنترل آفات پسته، آیا ممکن است؟ شرح دهیم زیرا هدف اصلی ما افزایش آگاهی و رسیدن به محصول پسته بهتر برای شما باغداران عزیز است.

انواع آفات درخت پسته

همیشه درختان مخصوصا درختان پسته مورد حمله بیش از 50 گونه آفت به خصوص برخی حشرات قرار می‌گیرند. خسارت دیدن از انواع آفات و آگاهی نداشتن از نحوه جلوگیری و کنترل آن‌ها همواره یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های باغداران و کشاورزان بوده است. اصلی‌ترین خسارت از آفات درختان پسته به شکل خسارت‌های کیفی و کمی‌می‌باشد. خسارت‌ از نوع کیفی مثل افزایش یافتن میزان پوکی و ناخندانی و نیز افزایش انس پسته است. خسارات کمی‌نظیر کم شدن عملکرد درخت ناشی از ریزش خوشه‌ و میوه‌ و…  می‌باشد. در کنار تمام این خسارت‌ها، هر سال خسارات‌ ناشی از آفات پسته تقریبا 15 درصد از کل محصول تولید شده تخمین زده می‌گردد. متاسفانه این آفت به مرور سبب خشک شدن سرشاخه‌ها و نهایتا باعث نابود شدن کامل درختان بارور می‌گردد.

همانطور که گفته شد آفت‌های خسارت زا و آسیب زننده به درختان پسته از انواع بسیار زیادی دارد و با در نظر داشتن بیولوژی، چرخه حیات ژنوم آفت خسارت زا، راه‌های جلوگیری و مبارزه با آن نیز متغیر می‌باشد.

انواع آفات درخت پسته

پروانه چوب خوار

پروانه چوب خوار یکی از آفات رایج و درجه یک برای درخت پسته کشورمی‌باشد که در بهار تراکم جمعیتی بالایی می‌یابد. آفت مذکور در اولین بار در سال 1344 در رفسنجان رویت گردید. پروانه چوب ‌خوار قبل از سال 1350 خسارت بالایی به باغات پسته وارد نمی‌نمود. اما به دلیل استفاده بی‌رویه حشره‌کش‌ها در باغات پسته، متاسفانه سبب نابود شدن دشمنان طبیعی (مانند کفشدوزک) این آفت گردید. خسارات این آفت به دو شکل بر درخت پسته اثر دارد. اول خسارت به خوشه و میوه و دوم سبب ضعف شاخه‌های درخت می‌شود. این آفات، چوب درخت و خود پسته را هدف می‌گیرند و باعث خالی شدن مغز پسته و ایجاد دالان‌ در چوب درخت می‌شود. ریختن میوه‌ها، خشک شدن مغز و کم شدن رشد درخت در سال‌های آتی از تاثیرات نامطلوب آن است.

با توجه به زمان خارج شدن لاروهای این پروانه، از ابتدای اسفند و تولید پیله‌ شفیرگی روی شاخه‌ و تولید شفیره‌ در زمان دهه سوم اسفند، در صورت افزایش یافتن تعداد و جمعیت آنها می‌توان با مشورت کارشناسان حدودا از 20 اسفند الی 5 فروردین با آنها مبارزه نمود.

شپشک‌ پسته

شپشک سرشاخه و برگ: 2 نسل در یک سال دارد اما تنها در نسل اول می‌توانید بر علیه پوره‌ سن یک آن مبارزه کنید. بهترین زمان مبارزه، آخر فروردین و ابتدای اردیبهشت و همزمان با خارج شدن 70 درصد پوره‌های سن یک است.

شپشک تنه‌ای: این نوع آفت یک نسل در سال دارد و حدودا با خارج شدن پوره‌ سن‌یک شپشک واوی، پوره‌های سن یک آفت مذکور نیز خارج می‌گردند. بهترین زمان مبارزه، آخر فروردین و ابتدای اردیبهشت، با خارج شدن 70 درصد پوره‌های سن یک می‌باشد.

زنجره پسته

در سالهای قبل تعداد چنین آفاتی در باغات پسته بسیار زیاد بود. ولی با سم پاشی‌های چند سال اخیر تعداد جمعیت‌اش کم داشته است. مناسبترین زمان سم پاشی، در زمان ظهور پوره‌های آفت می‌باشد.

زنجره پسته

سنک‌های پسته

این نوع آفت در سال‌های اخیر در اغلب باغات پسته کشورمان ایران رویت شده است. در ابتدای بهار و از زمان تشکیل میوه تا آغاز سخت ‌شدن پوست استخوانی پسته، با تغذیه کردن از میوه‌ نابالغ، خسارت بسیاری به باغدار و باغ وارد می‌نماید. شاید در سال‌های گذشته باغداران از سمی‌به نام «آندوسولفان» جهت مبارزه با آفت مذکور استفاده می‌نمودند، رفته رفته با ممنوع شدن این سم از بین سموم مجاز کشور، لازم شد تا از سم مناسب با نظر کارشناسان متخصص استفاده گردد.


سن‌های زیان‌آور

سابقه خسارت این آفت در مناطق پسته‌کاری کشور مخصوصا استان کرمان به سال 1343 می‌رسد. در آن سال‌ها مشاهده شده بود که میوه‌ درخت پسته به شدت به نوعی بیماری جدید مبتلا شده و خسارت بسیاری به محصول وارد کرده است. باغداران پسته در رفسنجان نام ماسو را بر این آفت گذاشتند. این حشره فصل زمستان را در منطقه کوهستانی در زیر بوته‌ها خواهند گذراند. این سن‌ها از اواسط ماه فروردین از جایگاه خود خارج شده و بر میزبان‌ وحشی تخم‌گذاری می‌نماید. انتهای ماه خرداد با خشک گشتن میزبان‌ به طرف باغات پسته حمله می‌کنند و از خود پسته تغذیه می‌نمایند.

سوسک سرشاخه خوار

این حشره در کرمان به نام “سوسکو” شهرت دارد. از انتهای ماه اسفند از چوب‌ خشک که در آن‌ به فرم لارو بودند خارج گشته و به طرف باغات پسته پرواز می‌نمایند. در فروردین و اوایل اردیبهشت ماه بیشترین حجم خارج شدن حشرات اتفاق می‌افتد. حشره‌های بالغ به شاخه‌های جوان درخت که تازه رشد داشتند، حمله می‌نمایندد، از جوانه‌ها تغذیه می‌کنند. مبارزه از نوع غیرشیمیایی با این آفت تا حدی ساده و مقرون به صرفه می‌باشد و اگر به شکل درست و کامل صورت گیرد به هیچ عنوان به مبارزه با مواد و سموم شیمیایی نیاز نخواهد بود.
روش مبارزه با سوسک سرشاخه خوار:
– جمع‌آوری چوب‌ و شاخه‌های خشک‌ و همچنین شاخه‌های تازه هرس گشته و سوزاندن آنان

  • دوری کردن از انبار نمودن چوب‌ و شاخه‌های درخت پسته جهت مصرف سوختی
  • –           تله‌ گذاشتن با چوب‌ نیمه‌ خشک و تازه هرس گشته در قسمت یقه درخت یا قرارگذاشن دسته‌های چوب زیر درخت با فاصله 100 متر از همدیگر و نهایتا جمع‌ کردن و سپس سوزاندن آنان و جایگزین نمودن دسته‌های چوب تازه به جای آنان در ماه و از اواسط ماه ‌مهر تا اواسط ماه اسفند

نقش گوگرد در کنترل آفات پسته

گوگرد به عنوان یک عنصر حیاتی در تغذیه گیاهان، جهت تنظیم برخی اعمال حیاتی مورد نیاز گیاه است. چنانچه گوگرد به اندازه مورد نیاز در منطقه رشد ریشه گیاه نباشد نمو گیاه متوقف خواهد شد. به همین منظور گوگرد پاشی درخت پسته بسیار زیاد توصیه می‌گردد. گوگرد برای ماهیان، پرندگان و زنبورها بی خطر است و برای  انسانها میزان سمیت محدودی خواهد داشت. ازلحاظ سلامت انسان یک سم بسیار ایمن برای دفع آفات گیاهان است.

از مهمترین نقش گوگرد به خصوص در درختان پسته می‌توان به پیشگیری و کنترل آفات و بیماری‌های قارچی

اشاره نمود.

یکی از مهمترین مشکلات کشاورزان و باغ‌داران پسته مسئله آفات درختان است که می‌توانند خسارت سنگین بر باغ وارد نماید.

انواع گوگرد

گوگرد یک سم معدنی غیرکربنه است که از راه تماسی و نیز گوارشی با ایجاد اختلال در کارکرد طبیعی باعث مرگ حشره می‌گردد. گوگرد بیماری‌های قارچی، کنه، پسیل، عنکبوت و دیگر حشرات نرم تن و… را از بین می‌برد. در برخی موارد باعث نابود شدن تخم حشره می‌شود.

انواع گوگرد

گوگرد به دو صورت معدنی و نفتی می‌باشد و گوگرد نفتی خود به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

  1. گازی (ناشی از جدا کردن سولفید هیدروژن در گاز)
  2. نفتی (ناشی از جدا کردن سولفید هیدروژن از نفت)

گوگرد نفتی درصد خلوص بیشتری به نسبت منابع گازی و معدنی دارد. با توجه به این که  ناخالصی گوگرد و معدنی می‌تواند روی خواص گوگرد نیز تاثیر بگذارد به همین دلیل گوگرد پاشی روی درخت پسته با پایه نفتی برای کنترل پسیل بهتر و موثرتر است.

در سال‌های اخیر به علت اطلاع ناکافی از نحوه کنترل، سبب شده تا پسته‌کاران با روش‌های غیر اصولی سمپاشی، هم متحمل هزینه‌های گزاف شوند و هم آلودگی محیط زیست و کاهش کیفیت پسته را بدنبال داشته باشد.با توجه به عدم کارایی سموم شیمیایی در کنترل پسیل، توصیه بر استفاده از گوگرد در مناطق پسته کاری انجام می‌شود و توجه به اینکه گوگرد در مقایسه با سموم ماده‌ای ایمن است و نیز کاهش هزینه سمپاشی، رشد و زاد و ولد حشرات مفید از قبیل کفشدوزک‌ها و همچنین برای خاک و گیاه نیز مفید است بسیار حائز اهمیت است.

و به دلیل آشنایی کم پسته داران عزیز با نقش گوگرد بر درختان پسته و بالطبع افزایش محصول تولیدی معرفی این محصول صورت گرفته است.

نشانه‌های کمبود گوگرد در گیاه

علامت‌های کمبود گوگرد مانند نشانه‌های کمبود نیتروژن در گیاه می‌باشد. از تاثیرات گوگرد از لحاظ تغذیه برای درخت پسته اطلاعات مستند کاملی وجود ندارد. گوگرد معدنی از لحاظ میزان درصد عنصر گوگرد قطعا از گوگرد پالایشگاهی کمتر اس و به همراه بعضی از کانی‌ها مثلد گچ، ژیپس، آهن و غیره در طبیعت هستند. به این نکته توجه نمایید که گوگرد پالایشگاهی تاثیر خاص و مثبتی از لحاظ تغذیه و بهبود وضعیت خاک ندارد و مصرف آن جهت کشاورزی پیشنهاد نمی‌گردد.

اغلب کودهای گوگردی که با کود دامی‌به صورت چالکود در باغ پسته استفاده می‌شود، اصلا ارزشی ندارد. گوگرد فقط در شرایط زیر برای خاک و درختان مفید است:

  1. حلالیت کافی
  2. واکنش سریع داخل خاک
  3. شوری و پی اچ کم
  4. میزان گوگرد قابل قبول و مناسب
  5. درصد آهک کم
  6. نداشتن عناصر سنگین

همچنین این نکته را باید بدانید که گوگرد جهت حل و جذب شدن داخل خاک به فعالیت باکتری نیاز دارد، پس چنانچه قصد خرید گوگرد معدنی را دارید می‌بایستی از کودهای زیستی که حاوی باکتری مفید مثل هوکر است، استفاده کنید.

در پایان مقاله امروز امیدواریم که اطلاعاتی مفید را در رابطه با گوگرد کنترل آفات پسته، آیا ممکن است؟ کسب کرده باشید. شما می‌توانید از سایت https://www.parspistak.com  انواع کودهای مورد نیاز باغات پسته خود را دریافت مشاوره از کارشناسان ما خریداری نمایید. امید داریم که برای هر چه پر بارتر شدن باغات شما عزیزان و افزایش کیفیت محصول و بهبود فعالیت کشاورزان زحمتکش قدمی‌برداشته باشیم.

نحوه تماس با کارشناسان فروش مجموعه:

03434260037-39

ایمیل:

www.barafza.keshavarz.pars@gmail.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *