کود آبیاری: به روشی از تغذیه گفته میشود که کلیه مواد غذایی همراه با آب آبیاری به درختان داده میشود در حال حاضر در کشورهای پیشرفته در کشاورزی فقط این روش تغذیه ای استفاده میشود. در کشور اسپانیا علیرغم آهکی بودن خاک هیچگونه زردی در درختان بادام مشاهده نمیشود. متاسفانه در ایران این روش تغذیه ممکن است فقط برای بعضی از عناصر استفاده میشود معمولا اوره را جلوی آب بصورت گندم پاش استفاده میکنند و حتی در سیستم های آبیاری تحت فشار که امکان استفاده از تمامی کودها هست معمولا کودهای ازت، فسفر و پتاس داده میشود.
در کود آبیاری باید فرمول کودی شامل همه عناصر مورد نیاز در زمان آبیاری باشد بعبارت دیگر در بعضی از محصولات در طول فصل رشد چندین فرمول کودی مختلف استفاده میشود. وفقط با روش کود آبیاری میشود بالاترین عملکردها را داشت.
مزایای کود آبیاری :
۱- تمامی عناصر بصورت محلول در اختیار گیاه قرار میگیرند و همانطور که قبلا بیان شد گیاه فقط عناصر محلول در آب را جذب میکند.
۲- میتوان بر اساس نیاز گیاه در مقاطع مختلف رشد فرمول غذایی را تغییر داد و عناصر مورد نیاز را در اختیار گیاه قرار داد و این به معنی رشد بهتر درخت خواهد بود.
۳- با مقدار کمتر کود نتیجه بهتری حاصل میشود یعنی با هزینه کمتر محصول بیشتری برداشت خواهد شد.
۴- میتوان تداخل عناصر که گاهی منجر به از بین رفتن سرمایه میشود به حداقل رساند.
۵- نسبت عناصر در این روش کاملا قابل کنترل بوده و تناسب غذایی را در گیاه بهم نمیزند یعنی بیش بود یا کمبود عنصری را در گیاه نخواهیم داشت.
۶- در این روش خاک کمتر مستهلک میشود چون گیاه همه عناصر مورد نیاز خود را از کود همراه با آب آبیاری تامین میکند و خاک از عناصر تخلیه نمیشود.
۷- هزینه اجرایی این روش بسیار کمتر از روشهای دیگر است خصوصا در آبیاری های تحت فشار بسیار ناچیز است.
کود آبیاری در یک برنامه کودی خوب در طول یک فصل رشد باید تمامی عناصر غذایی
مورد نیاز درخت را داشته باشد و همه این عناصر داری غلظت و نسبت مناسب باشند.
در روش کود آبیاری دقیقا همانند جیره غذایی که در دامپروری ها برای دام یا مرغداری ها برای طیور نوشته میشود برای درختان نیز نوشته میشود بعبارت دیگر همانطور که در جیره غذایی طیور برای هر مرحله رشدی یک فرمول غذایی توصیه میشود در روش کود آبیاری هم بر اساس مراحل رشد درخت فرمول غذایی تغییر میکند.
برای تهیه فرمول غذایی در روش کود آبیاری باید از کودهای محلول در آب استفاده کرد و به دو صورت میتوان آنها را تهیه کرد. اگر تجربه و تخصص کافی دارید میتوانید کودهای مختلف را که شامل سیزده عنصر غذایی هست را تهیه کنید و پس از مخلوط کردن آنها به نسبت و غلظت های مناسب و فرمول های مختلف همراه با آب آبیاری استفاده کنید. روش دوم تهیه فرمول آماده شده است که خوشبختانه شرکت برافزا کشاورز پارس برای اولین بار کود هادر13 که دارای مجوز از موسسه تحقیقات خاک و آب کشور است را تولید نموده و کشاورزان محترم میتوانند از نمایندگی های این شرکت تهیه نمایند